Έχετε δει τα κόστη από τέντες 4-5 ατόμων στην αγορά;
Αν αναζητήσει κανείς κάποια επώνυμη, θα πρέπει να υπολογίσει σίγουρα 300 με 400 ευρώ
και θα αγοράσει μια καλής ποιότητας σίγουρα και με κάμποσα αξεσουάρ μέσα στην θήκη φύλαξης της.
Εμείς στην εταιρία χρησιμοποιούσαμε (και ακόμη την χρησιμοποιούμε ως εφεδρική) παντού μια Hebo κόκκινη, με ενισχυμένο πλαίσιο, χοντρό πανί με πολλές δέστρες επάνω στο πλαίσιο, με πλαϊνά λευκά αδιάβροχα νάιλον καλύμματα τα οποία πραγματικά βοηθάνε σε περίπτωση ήλιου ή βροχής και μια θήκη με καταπληκτική σχεδίαση για την μετακίνησή της αφού έχει ακόμη και ροδάκια κύλισης.
Η τέντα αυτή έχει αποδειχθεί παλικάρι, είναι όντως ανθεκτική στο νερό (μετά από κάποιες ώρες όλες αρχίζουν και στάζουν φυσιολογικά) στον αέρα, αφού όσες φορές μας βρήκες μπουρίνι το πλαίσιο άντεξε και δεν έσπασε και δεν έχει πάθει καμία ζημιά στον μηχανισμό της μέχρι πρόσφατα που δυο κουμπώματα του πλαισίου της κόλλησαν και σπάσανε, άλλα επισκευάστηκαν σχετικά εύκολα, φυσικά με πατέντα.
Κάποια στιγμή, αφού κάναμε και την συμμετοχή στο Red Bull Romaniacs 2011, ζήλεψα όλες αυτές τις ομάδες που εμφανίστηκαν στο χώρο αγωνιζομένων με τις τέντες τους και τα λογότυπα τους τυπωμένα επάνω. Είναι πολύ όμορφο και επαγγελματικό να εμφανίζεσαι με την τέντα της εταιρίας σου όμως είναι παράλληλα και πάρα πολύ ακριβό. Απευθύνθηκα στην εταιρία Mastertent στην Ιταλία, όπου στην ηλεκτρονική τους σελίδα είχε ακριβώς ότι έψαχνα. Τέντες με τα δικά σου λογότυπα επάνω, με όσα αξεσουάρ μπορεί κανείς να φανταστεί, ως και βοηθητικό χώρο για συμμετοχή σε εκθέσεις είχανε οι άνθρωποι. (Αν κάποιος ενδιαφέρεται πληροφορίες εδώ www.mastertent.com). Οι τέντες τους έχουν εγγύηση ενώ μπορείς να προσωπικοποιήσεις (δεν ξέρω αν υπάρχει αυτή η λέξη στα Ελληνικά) ακόμη και το πλαίσιο της τέντας με το λογότυπο που θέλεις ως και να φτιάξεις το αντίστοιχο πάτωμα, σημαίες και άλλα αξεσουάρ.
Η εταιρία απάντησε σχετικά γρήγορα και πολύ αναλυτικά στο email μου, στέλνοντάς μου έναν πλήρη κατάλογο με όλους τους τύπους και τις διαμορφώσεις, τα αξεσουάρ και τις τιμές. Αν ήθελα να φτιάξω κάτι αξιόλογο για την North Star, έπρεπε να ξοδέψω τουλάχιστον 600 ευρώ, θα είχα εγγύηση έναν χρόνο και ανταλλακτικά για όλα τα μέρη της τέντας και τον υπολοίπων αξεσουάρ.
Εκείνο τον καιρό, έφτιαχνα διάφορες κατασκευές για το σπίτι της γιαγιάς μου στην Χαλκιδική και πήγαινα συχνά στο Leroy Merlin. Μια βόλτα στα είδη εξοχής με΄εφερε σε μια λευκή τέντα με καραβόπανο και σχετικά ελαφρύ σκελετό στην τιμή των ... 55 ευρώ. Είπα τι στα κομμάτια και την αγόρασα, μόνο μια επιφυλακτικά λόγω τιμής δυστυχώς, γιατί σύντομα εξαφανίστηκαν όλες. Την έστησα λοιπόν στο σπίτι της γιαγιάς και φιλοξένησε από κάτω τα παιδιά μου για έναν ολόκληρο μήνα και τα παιχνίδια τους. Έφαγε μια δυο βροχές, έναν καλό αέρα, και κάπου στις 20 μέρες καυτό αυγουστιάτικο ήλιον μπόλικες κουτσουλιές από γλάρους και άλλα πτηνά, χώμα και σκόνη. Πραγματικό παλικάρι και αυτή, μαζεύτηκε εύκολα στο τέλος των διακοπών, πλύθηκε στο πλυντήριο και ξεκίνησε τον δρόμο της προς την Καβάλα, το μυαλό μου είχε ήδη καταστρώσει ένα σχέδιο μετατροπής της σε τέντα της North.
Το πανί της τέντας αποτελείται από τέσσερα τρίγωνα κομμάτια με ύψος 1,50. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμουν ένα ανθεκτικό πανί που να εκτυπώνεται σε πλάτος από 60 εκατοστά μέχρι 1,5 μέτρα και όλα τα υπόλοιπα θα ήταν εύκολα. Ο φίλος της εταιρίας Σταύρος Κοτσανίδης (http://www.facebook.com/stauros.kotsanidis) μου έδωσε απλόχερα ότι πληροφορίες ήθελα σχετικά με την εκτύπωση επάνω σε πανί, την ποικιλία και τις τεχνικές προδιαγραφές τέτοιων υφασμάτων και γενικά ότι χρειάστηκα. Η βάση του τριγώνου ήταν περίπου 2 μέτρα και κάτι ψηλά, υπολογίστηκε το ύψος, τοποθετήθηκαν επάνω τα λογότυπα και εκτυπώθηκαν τα τρίγωνα το ένα ανάποδα κολλημένο στο άλλο σε μια ορθογώνια λωρίδα υφάσματος. Το ύφασμα ήταν αδιάβροχο, λευκό και γερό αφού ήταν αδύνατο να σκιστεί με το χέρι.
Έκοψα με προσοχή τα τρίγωνα, αφήνοντας ''ψωμί΄΄για ράψιμο τον κομματιών μεταξύ τους περίπου 3 εκατοστά. Τα κομμάτια που περίσσεψαν, είχαν ήδη προβλεφθεί να γίνουνε σημαίες και εκτυπώθηκαν και αυτά. Όλα με την πολύτιμη βοήθεια του Σταύρου τον οποίο και ευχαριστούμε από καρδιάς για το χρόνο και τη δουλειά του.
Το επόμενο στάδιο, ήταν το ράψιμο. Δανείστηκα την ραπτομηχανή της αδερφής μου, μια ένδοξη Husqvarna, πολύ εξελιγμένη αφού και ένας σχετικά ερασιτέχνης ράφτης σαν εμένα μπόρεσε με την πρώτη φορά να την χρησιμοποιήσει. Με μια πρώτη ματιά, τα χειριστήρια της μηχανής αυτής μοιάζουν με αυτά ενός εξωγήινου διαστημοπλοίου, γεμάτα κουμπιά με γραμμές και εικόνες ακατανόητες για το μυαλό του μη ράπτη όπως ήμουνα προφανώς εγώ.
Το ράψιμο δεν είναι μπελάς. Μπελάς είναι οι χιλιάδες βελόνες που χρειάζεται να περάσεις για να ενώσεις τα κομμάτια μεταξύ τος ώστε να ραφτούν σωστά. Το πιο σημαντικό βήμα της όλης υπόθεσης και συνάμα το ποιο κουραστικό ήταν αυτό. Το επονομαζόμενο εις την ραπτική διάλεκτο ΄΄τρύπωμα΄΄. Σε μια στιγμή από τις πολλές βελόνες, σκέφτηκα μέχρι και να τα πιάσω με συρραπτικό όμως αυτό θα ήτανε πάρα πολύ ερασιτεχνικό αφού αυτά θα έμεναν μέσα στην τέντα και θα έπεφταν σίγουρα σε κάθε κακό επικριτικό βλέμμα.
Τρεις ώρες ράψιμο μετά, η τέντα ήταν σχετικά έτοιμη. Έραψα δεσίματα απλά με κορδόνι από το ίδιο το ύφασμα και δεσίματα με βέλκρο στο ενδιάμεσο, το οποίο το βρήκα εύκολα σε κατάστημα ραπτικών ειδών.
Μετά από δύο εφαρμογές επάνω στο πλαίσιο και μερικές διορθώσεις η τέντα ήταν έτοιμη προς μεγάλη μο έκπληξη. Κανένα ξήλωμα, καμία μετατροπή, όλα δούλεψαν ρολόι. Το ύφασμα κάθισε καλά επάνω στο πλαίσιο, τα δεσίματα το σφίξανε και το τέντωσαν όσο πρέπει και η τέντα μας έγινε πραγματικότητα με συνολικό κόστος 150 ευρώ, (αγορά τέντας και υφάσματος, άλλα υλικά, κλωστές, βέλκρο, εκτυπώσεις κλπ) και γύρω στις 10 ώρες συνολικής δουλειάς και μετακινήσεων. Καθόλου άσχημα, αφού το αποτέλεσμα μας δικαίωσε στο Serres Rally Raid, όταν οι φίλοι της εταιρίας σχολίαζαν σχετικά με το πόσο όμορφη και πόσο εντυπωσιακή ήτανε η Τέντα μας.
Αν κάποιος φίλος θέλει να το δοκιμάσει, να μη διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μου. Η δεύτερη θα έχει φοβερές βελτιώσεις.
No comments:
Post a Comment